Friday, December 30, 2011

Semester Baru

Bila akhir tahun macam ni, sekolah pun mula sibuk dengan meeting itu ini sebagai perancangan untuk semester yang baru. Biasanya meeting ni akan diadakan a few days before the new semester begins demi nak mengelakkan huru-hara pada hari pertama. Dan kebiasaannya jugak, buku teks akan diedarkan dalam masa lebih kurang juga dengan harapan pelajar-pelajar dapat guna pakai secepat mungkin.. kononnya P&P berjalan seperti biasa even on the first day dan takde istilah awal-awal tahun relax tak belajar. Konon la kan.

Frankly speaking, that's kinda impossible sebab awal-awal tahun biasanya guru-guru memang sibuk menguruskan urusan yuran, kelas, pelantikan AJK Kelas and the like before everything else. Itu kalau jadi guru kelas. Kalau subject teacher pulak, it becomes their duty to prepare the students for the new semester.. almaklumlah baru lepas cuti lama, bukan senang nak get the students in the mood for learning kan. Guru-guru pun sama la kannn.. ambik masa jugak nak biasakan diri dengan (possibly) new students, plus, nak ingat balik silibus, rancang aktiviti-aktiviti yang menarik dan sebagainya. 

Semalam we had our first staff meeting to prepare ourselves for 2012. Last year they gave us a Panduan Guru dalam bentuk file, which was fine except that it's bulky and not practical to be carried anywhere. This year they've decided to give it in a form of a booklet so lebih practical la except that takde index or content index kat depan. Aiyaks! Anyhu, the meeting went on and on and on for hours dan sentuh all aspects of pengurusan sekolah termasuk kurikulum dan hal ehwal murid. Bahagian kokurikulum tak sempat nak cover coz by the time our meeting ended dah pun zohor gitu. So to be continued lah. Lama betul.. nasib tak sempat mimpi-mimpi yang indah hehe

So, tahun depan I will retain my guru kelas and S/U PIBG post secara paksarela (huhu) dan jugak jadi AJK Perabot yang baru (kena buat inventori perabot untuk 3 blok T.T) dan lelain tu standard la - guru penasihat untuk kelab etc. Thank god I'm not gonna be a discipline teacher anymore coz, seriously, being serious and torturous is taxing and hard work. Betul! Not only that, I'm also quite happy with my new timetable in which I'll only teach English and PJPK, and that I only have 24 periods altogether.. which also means more relief classes for me. Boo. 

Well, enough with the serious and mundane stuff and let's hope for a better year ahead.

p/s: Dah sedia ke nak tempuh tahun baru?

1 comment:

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

amboiiiiiiiiiiiii suke ekkkk 24 periods altogether jek ekkkkkkk!!!!!