Friday, December 30, 2011

Semester Baru

Bila akhir tahun macam ni, sekolah pun mula sibuk dengan meeting itu ini sebagai perancangan untuk semester yang baru. Biasanya meeting ni akan diadakan a few days before the new semester begins demi nak mengelakkan huru-hara pada hari pertama. Dan kebiasaannya jugak, buku teks akan diedarkan dalam masa lebih kurang juga dengan harapan pelajar-pelajar dapat guna pakai secepat mungkin.. kononnya P&P berjalan seperti biasa even on the first day dan takde istilah awal-awal tahun relax tak belajar. Konon la kan.

Frankly speaking, that's kinda impossible sebab awal-awal tahun biasanya guru-guru memang sibuk menguruskan urusan yuran, kelas, pelantikan AJK Kelas and the like before everything else. Itu kalau jadi guru kelas. Kalau subject teacher pulak, it becomes their duty to prepare the students for the new semester.. almaklumlah baru lepas cuti lama, bukan senang nak get the students in the mood for learning kan. Guru-guru pun sama la kannn.. ambik masa jugak nak biasakan diri dengan (possibly) new students, plus, nak ingat balik silibus, rancang aktiviti-aktiviti yang menarik dan sebagainya. 

Semalam we had our first staff meeting to prepare ourselves for 2012. Last year they gave us a Panduan Guru dalam bentuk file, which was fine except that it's bulky and not practical to be carried anywhere. This year they've decided to give it in a form of a booklet so lebih practical la except that takde index or content index kat depan. Aiyaks! Anyhu, the meeting went on and on and on for hours dan sentuh all aspects of pengurusan sekolah termasuk kurikulum dan hal ehwal murid. Bahagian kokurikulum tak sempat nak cover coz by the time our meeting ended dah pun zohor gitu. So to be continued lah. Lama betul.. nasib tak sempat mimpi-mimpi yang indah hehe

So, tahun depan I will retain my guru kelas and S/U PIBG post secara paksarela (huhu) dan jugak jadi AJK Perabot yang baru (kena buat inventori perabot untuk 3 blok T.T) dan lelain tu standard la - guru penasihat untuk kelab etc. Thank god I'm not gonna be a discipline teacher anymore coz, seriously, being serious and torturous is taxing and hard work. Betul! Not only that, I'm also quite happy with my new timetable in which I'll only teach English and PJPK, and that I only have 24 periods altogether.. which also means more relief classes for me. Boo. 

Well, enough with the serious and mundane stuff and let's hope for a better year ahead.

p/s: Dah sedia ke nak tempuh tahun baru?

Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday - Paper Doll



Does this look familiar to you? :)

Well, it does look familiar to me. Dedulu circa 90an, paper doll cutouts ni memang menjadi pujaan ramai bebudak pompuan. Sekarang ni jangan harap nak jumpa girls main mende alah ni. In fact, nak jumpa mende alah ni pun susah. Ni pun aku dapat free beli Libresse hahaha

P/s: Oops, not that wordless anymore I guess :P

posted from Bloggeroid

Wedding Bliss

Last week my dearest kakak (angkat) just got hitched kat Puchong. Aku happy sesangat sebab aku memang dok tunggu bila she's going to do so since macam aku ni 'langkah bendul' gitu walaupun it's totally irrelevant in our case haha.. Anyways she looked gorgeous in her baju nikah and alhamdulillah everything went well on that day. Siap nangis-nangis gitu lepas dah selesai.. dengan aku aku pun sebak sekali haha..




Some of the hantarans.. iPad2 and iPhone tu

Ok, out of curiosity kan, why do people shed tears on their wedding day aa? Terlalu gembira sampai tak terucap or ketawa gembira or sedih pasal mende lain, you know, like dah lepas dari tanggungjawab mak ayah and the like..? Ke nangis syukur coz akhirnya setelah penat bercinta akhirnya dapat gak kawen? Which one?


Asal budak tu lak yang excited? Wahaha


Salam jangan tak salam


Awwww... So sweet gitu

Apapun congrats on your wedding, sis, walaupun hanya dapat pergi majlis nikah korang. Semoga korang happy selalu dan cepat produce babies!!

Well, akhir sekali, tak lengkap kot takde gambar bersama the newlyweds kan? ;-)





P/s: Kenduri sesapa aku tak dapat pegi tu, maaflah ye~

posted from Bloggeroid

Sunday, December 25, 2011

Ucap Selamat

Belek-belek Facebook tadi tak pepasal heboh pasal tak sesuai ucap selamat untuk perayaan agama lain. Bikin confused je. Apepun thanks to my friend yang share fatwa kebangsaan tentang hal ini.

Pendekata, ucap selamat atas dasar kemasyarakatan dan hubungan sosial adalah harus asalkan kita tak terikut dengan amalan agama tersebut sekiranya bertentangan dengan agama Islam. Cakap banyak tak guna sila baca sendiri kat sini ye~

So, di kesempatan ini I'd like to wish Merry Christmas to those celebrating.. Have an awesome day with your loved ones k! And oh, happy holidays and Happy New Year too.. Ok, manyak happy aa. Ho ho ho!!

posted from Bloggeroid

Kucing-kucingku Gangster. Eh!



These are my adorable but lazy cats, Berry and Tiger. Memang comel rasa nak gomol-gomol and buli-buli sesedap rasa. Heh. Here they're lounging around the house, almaklumlah baru lepas dari perintah berkurung. Siap buat patrol satu rumah dulu before baring-baring macam raja ni hehe..

Btw, aku sayang sangat dua ekor ni (esp. bila takde kids lagi) sebab everytime aku susah hati aku akan tengok je gelagat dorang. Dorang ni lah penghibur duka pengubat lara ewahh.. Kadang-kadang rasa untung jadi house cat ni sebab diberi free food, shelter and an endless supply of TLC. Plus, dorang takyah pikir pasal keje, anak, rumahtangga, kawan-kawan and have the right to be selfish and play all day and night long. Sampai masa tido, and start all over again the following day.

Tapi, korang nak ke jadi kucing? All play memang seronok tapi cam takde purpose in life pulak haha. Eh mana ada. Setiap makhluk yang Allah jadikan, baik manusia atau binatang, ada tujuannya.. kan? ;-)

posted from Bloggeroid

Friday, December 16, 2011

Would It? Should I?

Been on some kind of a blogging hiatus lately. My blog activity has somehow taken a plunge in the last month or so. I'm sure some of you would notice. 

Before the hols, it was because I was too occupied with work and the like. But now that it's the holidays, it seems preposterous that I don't blog at all. The thing is, I'm just too lazy to write though I do have lotsa things I wanna share here. Well, I am kind of a lazy bum anyway.. Plus, having some kind of a blogger's block doesn't help either. Not blogging in a while makes me feel sorta lost - I just dunno how and where to start.

Anywaysss, just wondering.....

Would it make any difference to the number of entries on this blog if I start writing in Malay?

Or should I blog in both Malay and English interchangeably?

Give me your 2 cents.

p/s: Btw, if you wanna keep up with me, you can find me on Twitter, to which I'm sadly addicted. Tsk.

Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday - Spelling



Since when 'rules' is spelled as 'rools'?? Form Five pulak tu.

posted from Bloggeroid