Tuesday, September 4, 2012

Aidilfitri Celebration Part #1

Like every other year, this Raya was a joyous one. This year we'd decided to go back to hubby's hometown in Malacca first sebab tahun lepas balik Perak dulu. Kitorang memang every year macam ni, almaklumlah masih berdua kan.. masih mampu nak 'lari' sana-sini waktu raya sebab waktu ni je betul-betul dapat spend time with both families.

As usual, suasana di kampung hubby lebih meriah sebab ramai kaum keluarga dan sanak saudara yang bergotong-royong membuat persiapan untuk raya (lupa lak nak snap pics waktu ni duhhhhh). If kat my own hometown, just my mom and I je yang buat (anak pompuan sorang la katakan). My maternal grandparents pun dah takde so her siblings pun jarang balik so tinggallah kami anak beranak je kat kampung.

Anyways, we went back to Malacca a day before raya dan waktu sampai tu semua tengah bersiap-siap nak masak ketupat, rendang dan lauk-pauk yang lain. Time ni jugaklah sibuk nak masukkan kuih dalam balang, kemas rumah and the like. One thing I like about balik Malacca is my MIL akan masak macam-macam lauk untuk dimakan dengan ketupat nasi. Kira ada variety la, takde la makan dengan lauk tuuu je. Ada rendang ayam, sayur lodeh/jawa, kari ayam dan kuah kacang so pilih je mana yang berkenan heheh.. biasanya by the second day of raya semua lauk-pauk dah habis walaupun dimasak dalam kuantiti yang banyak. Aku masih tak pass lagi nak anyam ketupat (nasi) sebab kebiasaannya my mom masak ketupat daun palas/pulut je. Alaa.. yang tiga segi tu. Tu pandai la... pandai makan heheheheheheheh

Anyways, malam tu kitorang sekeluarga (budak-budak la mostly) main bunga api dan mercun depan rumah. I mean, what's Raya without sparklers, firecrackers and fireworks kann?



On 1st Syawal itself, pagi-pagi dah mintak maaf kat hubby kat dalam bilik sebab malu nanti tak tercakap waktu depan ahli keluarga lain hehe boleh? Boleh la kannn.. Anyways, acara makan-makan (read: mentekedarah), bersalaman dan bergambar tak hingat dunia dimulakan sejurus selepas balik dari sembahyang Raya. Let the pics tell the story:


Santapan hari raya

Pelok ciom satt

Kopek jangan tak kopek, bro!

Hubby and I

Makan time!

Girls only! Well, except for abah lahhh

Abah, ibu and the boys

With the parents

The grandparents and the cucu(s)

The crazy siblings

Later that afternoon, adik-beradik my FIL gathered at hubby's late grandma's house for open house + kenduri doa selamat dan bacaan Yasin. Memang meriah sangat-sangat sebab semua orang ada. Yang best tu jumpa sekali harung je tak payah nak rasa tak best if tak dapat pegi rumah diorang hahaha bijak kan?


Abah and his siblings

Seranggggg!

Salam jangan tak salam!



"Sapa nak duit raya beratur cepatttt!" - dengan mak, bapak orang siap beratur sabar je lahh
With hubby's little family :-)

It was really nice to be surrounded by your loved ones. Raya was awesome. I love Raya.

Stay tuned for Part #2 okay!!

No comments: