Saturday, November 29, 2014

Pengalaman Mengandung Luar Rahim @ Ectopic Pregnancy (Part 2)

Ok sambung cerita...


2, 3 kali aku tanya pada Dr. Haslinda, memang perlu ke buang tiub tu, tak boleh ke if hanya keluarkan baby... She shook her head, sebab tiub yang rosak (due to leakage or rupture) memang kena remove, else ada kemungkinan akan terjadi kehamilan ektopik lagi pada masa akan datang  jika hanya dijahit atau dibaiki. She also told me that I had to do the operation ASAP, if possible malam itu juga or paling-paling pun the following morning sebab kes aku ni dah kategori berisiko tinggi sebab jika dilewatkan boleh mengancam nyawa. So, yeah, what else could I say? 

Dr. Haslinda said they couldn't do it at KPMC because the machines/equipment (I think) needed are not available and that we had to go to their branch in Kajang or be transferred to Putrajaya Hospital instead. She advised the latter cos as a government servant, I'm entitled for exemption of charges there, plus it has a good reputation for laparoscopic surgery. She wrote me a referral letter and the next thing I knew, I was admitted to Putrajaya Hospital.

Taken from Google

After my details and blood sample were taken at the emergency department, I was sent to Dewan Bersalin for another checkup as a definitive diagnosis is needed before surgery. I waited for hourssss for the doctor to come, and fell asleep for a little while, well it was past midnight after all. Anyway, when she arrived, she did an ultrasound scan, TVS and pelvic exam before concluding that I definitely need surgery. I was asked to fast for at least 8 hours prior to the operation. The doctor asked me to sign the consent form and acknowledge me about what operation they're gonna perform, the risks and the course of action. Possible risks include haemorrhage, in which they have to do a laparotomy (pembedahan terbuka) instead. Mintak simpang ok. Dah la first time ever kena buat operation. Nak tebuk je pun dah macam-macam perkara bermain dalam kepala ni. Tapi redha. Terpaksa rela. Just harap tiada apa-apa komplikasi waktu operate. Menggigil kot time nak sign. Sooo, I had to spend the night at the hospital. The bed wasn't all that comfy but it'll do... 

A laparoscopic surgery, where a tiny camera is inserted
into the abdomen through a small incision. (taken from Google)

I only managed to get a few hours of sleep when the nurse woke me up to prepare me for surgery. My throat felt so dry but I wasn't allowed to drink anything until after the surgery. Lepas nurse masukkan IV drip, I was sent to the OT on a gurney. Sedikit excited bila disorong sebegitu hehehe.. Tiba-tiba rasa Dewan Bersalin dengan Dewan Bedah ni teramatlahhhhh jauh. Bila nak sampai ni?? Jantung rasa berdebar, badan pulak rasa seram sejuk tapi mulut tak putus-putus berdoa semoga operation berjalan lancar. Dalam hati, oo macam ni lah perasaan orang nak kena bedah ye.. selama ni tengok dalam tv/movies je. 

Taken from Google

A few nurses and anaesthetists menyambut aku di luar OT (sila bayangkan mereka berdiri dengan belon, bunga dan teddy bear... NOT!!) and asked the general security questions (name, IC no, age, height, weight and the likes) and explained what a general anaesthetic (bius penuh) would be like and the recovery. Tiub akan dimasukkan ke mulut dan bantuan pernafasan akan diberikan, jadi most likely bila sedar nanti tekak mungkin akan rasa irritated. Sambung menggigil. Takut. Sakit tak? What if aku sesak nafas ke ape ke?? Tak sempat nak menjawab persoalan ni, aku disorong masuk ke dalam OT. 

Hey the cast of Grey's Anatomy! I'm a big fan!
(taken from Google)

They got me on the bed and started getting the anaesthetics ready. Terasa macam dalam episode Grey's Anatomy bila terlihat lampu bedah di atas kepala. Time tu tak pakai pape pun underneath the blanket. Maluuu. Takpelah.. pasni 'pengsan' so tak rasa malu sangat (kot). Anywayyy, I was asked some security questions for the second time and even had to verify my signature on the consent form before they started. I had my blood pressure measured, a heart monitor attached and then the anaesthetist inserted the 'sleepy drug' into the cannula while telling me that I'd feel a cold sensation up my arm as the drug took effect. Memang rasa merayap waktu drug tu masuk dalam vein. Pastu another anesthetist put a gas mask on me and asked me to inhale the 'sleepy gas'. It felt weird but OK. 5 - 6 saat kendian, I immediately drifted off.....

..... till 6 hours later. I woke up feeling groggy and slightly disorientated. Alhamdulillah the operation went well and I was stable. According to hubby, I was in the OT for about 2 hours plus before they sent me to the ward. But honestly, I could barely remember anything about the operation. Everything was a blank at that point. Well, that's the whole point of the anaesthetics - so you'll not feel the pain, or anything at all. Memula terjaga rasa sakit semua badan. Maybe time tu bius dah start to wear off kot. Tekak pulak rasa gatal tapi tak sakit. Masih on water drip. Since aku ditempatkan di wad bersalin, kiri kanan depan aku semua ibu-ibu lepas bersalin. Masing-masing dengan baby. Jiwa kacau sebentar mengenangkan baby aku dah takde. Mesti diorang pelik aku sorang je takde baby kat situ kan? Anyhuuuu, aku banyak tido lepas operation tu. Bila sedar tu sempat text hubby, family and close friends. Lepas tu sambung tido semula. Kepala rasa berat, mata rasa mengantuk dan badan rasa letih. Kuat betul kesan bius ni.


My home during the three days I was there.

When I finally woke up, Hubby was right beside me. It was a good view to wake up to. Seriously. I couldn't imagine going through all of this without him. Memula nak duduk memang seksa jiwa dan raga. Tetiba rasa lapar yang amat. Rasanya tak makan for almost 12 hours. Hubby bagi roti and tak lama kemudian makanan hospital pun sampai. Bubur nasi tasteless. When I told my bestie about it, she was like "nobody eats the hospital food!" haha mana nak tau kott baru first time berkampung kat sepital ni.

Then, the doctor came to check on me. Basically, operation berjalan lancar. Tiub dah leaked sebab tu aku experienced the pain and bleeding so doc potong tiub dan bawa keluar bersama kantung. Doc juga cakap jangan risau, tiub kanan masih dalam keadaan baik dan ada peluang untuk pregnant lagi. Lega dengar. Dia juga suruh aku jalan ke toilet untuk menggalakkan blood flow ke op wounds so that luka cepat baik. With hubby's help, aku berjalan dengan tahap kelajuan siput babi ke toilet. Then the real pain started. Sakit yang teramat sangat bila nak duduk kat toilet seat tu sampai menangis-nangis. Ditambah pulak rasa burning sensation waktu urinate tu. Time tu rasa bersyukur atas kesihatan yang Allah berikan selama ini.. Aku tak dapat bayangkan my next toilet experience kalau gini lah keadaannya huhu.. I fell asleep after I'd taken another dose of painkillers. Seriously, I've had enough for the day.

Jumaat pagi (14 Nov), the doctor came to check on me again. Pelekat dicabut dan luka di spray untuk elakkan dari kena air dan jangkitan. The doc gave me some post-op advice, and told us that we need to wait for a few months before trying again. Bagi luka luar dalam elok. Aku jugak kena refer medical sebab hypertension which I'm already aware of tapi still kena jumpa doc. Since aku dah boleh makan dan stand on my own, aku dibenarkan discharge pada petang tu. Ok la kan, bukan best sangat pun duduk hospital ni. Aku diberikan MC selama seminggu lepas tu sambung cuti sekolah. (YAY sebab takyah gi keje, NAY sebab keje banyak pending huhuhu)


TQ pada yang sudi melawat dan bagi buah tangan,
tak lupa juga pada yang tak putus-putus bagi kata-kata semangat :-)

Sudah 2 minggu lebih semua itu berlaku. Macam tak caya pun ada tapi parut di perut menjadi bukti. Alhamdulillah the op wounds are getting better and I was told that the stitches are dissolvable and will fall out themselves. Now nak control emosi je la.. a bit sensitive sekali-sekala bila mengenangkan sekejap je dapat rasa nikmat pregnant. Apapun aku yakin apa yang berlaku ada hikmahnya kerana Allah is the best of plannners. Yang penting kami tak putus asa dan terus berusaha dan berdoa kepadaNya. Tolong doakan kami ye!

Anywayyy, all is well for the time being and I'm looking forward to a full and speedy recovery! So kawan-kawan, if you experience pain and bleeding during pregnancy just like I did, please, please, please jangan ambil mudah dan sila cepat-cepat jumpa doktor. Bukan nak takutkan, tapi baiklah mencegah dari mengubati kan? ;-)

p/s: Saham akhirat, insyaallah.